Η ονομασία

Το όνομα του προαστίου είναι εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελλάδα.
ΉΛΙΔΑ ονομαζόταν η πόλη, που ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

 

Η Ιστορία

Η Ήλιδα ήταν η οργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων και η Πρωτεύουσα των Ηλείων.
30 ημέρες προ των αγώνων θεωρούνταν υποχρεωτική η προσέλευση στην Ήλιδα όλων των αθλητών που θα συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην πρωτεύουσα της Ηλείας οι ελλανοδίκες εξέταζαν την ηθική των αθλητών. Εάν έκριναν ότι κάποιος αθλητής δεν διέπεται από ηθικές αγωνιστικές αρχές που θα εξασφάλιζαν το κύρος των Αγώνων τον απέκλειαν:
«ει πεπόνητε υμίν επαξίως τους εν Ολυμπία ελθείν και μηδέν ράθυμον μηδέν αγενές είργασται, ίτε θαρρούντες, οις δε μη ώδε ήσκηται χωρείτε οι βούλεσθε» (Flavius Phiostr.: life of Apollonius Book V, Cap. XLIII).
Η Πόλη- Κράτος της Αρχαίας Ήλιδας ήταν κτισμένη κοντά στον Πηνειό ποταμό, ατείχιστη. Θεωρείτο ιερά Πόλις του Ολυμπίου Δία. Είχε μεγάλα Δημόσια κτίρια, γιατί εκεί έμεναν οι ξένοι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο περιηγητής Παυσανίας το 17μ.Χ. που επισκέφθηκε την Ήλιδα ομολογεί με θαυμασμό, ότι ελάχιστες πόλεις βρήκε τόσο καλά να κατοικούνται, με μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και αγάλματα. Αναφέρει δε ότι η Αρχαία Πόλη αριθμούσε περί τους 60.000 κατοίκους το 471 π.Χ. . Ερείπια θυμίζουν και το πέρασμα της Ρωμαϊκής εποχής.
Για πολλά χρόνια γίνονται ανασκαφές κάτω από την επίβλεψη του Αρχαιολόγου Ν. Γιαλούρη. Τα ευρήματα είναι : πήλινα, χάλκινα, μαρμάρινα, νομίσματα της Αρχαίας Πόλης. Αυτά μεταφέρονται στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας για μελέτη, συγκόλληση από ειδικευμένους αρχαιολόγους. Μέρους αυτών εκτίθενται στην αίθουσα του Μουσείου Ήλιδας. Σπουδαία μνημεία του χώρου είναι:
το Αρχαίο Θέατρο, το Γυμναστήριο, η Παλαίστρα, η Κερκυραϊκή Στοά, ο Ναός της Αρτέμιδος. Ο ιππόδρομος, το Υδραγωγείο κ.λ.π.

 


Σχετικοί σύνδεσμοι

Αρχαία Ήλιδα

Από το site του Δήμου Αμαλιάδας

Ήλιδα

Από την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia

Ήλιδα

Από το site του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Κύλιση στην Αρχή
ΗΛΙΔΑ - Συγκρότημα Κατοικιών